deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish


Eendaagse cursussen Chromatografie in 2019 door Christall


Sinds 2007 geeft Christall jaarlijks een of meerdere keren de cursus chromatografie. Het gaat daarbij om de rondfilterchromatografie volgens de methode van Ehrenfried Pfeiffer. De methode is door de familie Lübke uit Oostenrijk naar Europa gehaald. Jaap Bakker en Adri Misset van Aquamaiandros hebben vervolgens de chromatografie in Nederland geïntroduceerd. Zij gaven vele lezingen en cursussen en benadrukten het belang van bodemvruchtbaarheid, een goede humuslaag, het bereiden van kwalitatieve compost en het monitoren daarvan met de hulp van chromatografie.

Voordat Jaap Bakker en Adri Misset het boek 'Chromatography' publiceerden was er veelvuldig overleg met het initiatief Christall. Samen woonden zij de landbouwstudiekring meerdere malen bij en over en weer werden lezingen gegeven over de honingbijen en chromatografie. Na het overlijden van beiden heeft Christall zich voorgenomen, samen met anderen, het werk van deze pioniers in Nederland wat betreft de chromatografie voort te zetten. Vanzelfsprekend hoort daar de praktische cursus chromatografie bij.

In één dag leert de cursist de praktische vaardigheden van het maken van chroma’s. Iets dat iedereen kan leren, het is een kunde. Het lezen van chroma’s is echter een kunst en de deelnemers krijgen daartoe een uitgebreide reeks aanwijzingen als basis hiervoor.

Onderstaand informatie over de cursus. Minimaal 5, maximaal 8 deelnemers kunnen zich inschrijven. In overleg is voor een groep ook een andere datum af te spreken. Alle cursussen worden in Heiloo gegeven.

 

De complete chromatografiecursus duurt 1 dag.

De cursusdag wordt vastgesteld als er zich voldoende geinteresseerden hebben aangemeld in overleg


Cursusinformatie van de komende cursus?
 klik daartoe op het kleine logo -->  

U kunt zich als geinteresseerde voor de volgende cursus (in 2019) kenbaar maken via  
 

De eerste cursusdag in 2019 hielden wij op zaterdag 19 januari met 8 deelnemers.
Voor de cursus konden de deelnemers eigen monsters meenemen. Daar werd goed gebruik van gemaakt. 
Van de volgende produkten werden chroma's gemaakt: grond van moestuinen, volkstuin, pluktuin en compost. melk van biologisch en regulier werkende boeren, biologisch geteelde winterpeen, coca cola en bio-cola. Melba-toast (bio-sesam, naturel en volkoren), 4 soorten yoghurt (o.a. Weerribben, Zuiver Zuivel, Vliek en van een biologisch werkende boer, regulier roggenbrood en bio-roggenbrood, bio-dadels en biogranaatappels)