deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish

 of   

Ieder die zorgvuldig kan werken kan chroma's maken.
Chroma's beoordelen is soms een kunst maar vaak duidelijk voor leken zichtbaar.
Links het rondfilter chromabeeld van een bloedende paardenkastanje
en rechts het chromabeeld van een gezonde paardenkastanje.
Het buiten de bast treden (bloeden) is letterlijk in het beeld links zichtbaar
 

1-daagse cursus Chromatografie in 2020 door Christall


Sinds 2007 geeft Christall jaarlijks een of meerdere keren de eendaagse cursus 'Chromatografie'. Het gaat daarbij om de rondfilterchromatografie volgens de methode van Ehrenfried Pfeiffer. De methode is door de familie Lübke (Oostenrijk) van Ehrenfried Pfeiffer, die in de staat New York woonde, weer naar Europa gehaald. Jaap Bakker en Adri Misset van Aquamaiandros hebben vervolgens deze rondfilterchromatografie in Nederland geïntroduceerd. Zij gaven vele lezingen en cursussen en benadrukten het belang van bodemvruchtbaarheid, een goede humuslaag, het bereiden van kwalitatieve compost en het monitoren daarvan met de hulp van chromatografie.

Voordat Jaap Bakker en Adri Misset het boek 'Chromatography' (verkrijgbaar bij ons) publiceerden was er veelvuldig overleg met Christall. Jaap en Adri woonden de landbouwstudiekring in Heiloo meerdere malen bij en over en weer werden lezingen gegeven over de honingbijen en chromatografie. Na het overlijden van beiden heeft Christall zich voorgenomen, samen met anderen, het werk van deze pioniers in Nederland wat betreft de chromatografie voort te zetten. Vanzelfsprekend hoort daar de cursus 'Chromatografie' bij.

In één dag leert de cursist de praktische vaardigheden van het maken van chroma’s. Iets dat iedereen kan leren, het is een kunde. Het lezen (beoordelen) van chroma’s is echter een kunst en de deelnemers krijgen daartoe een uitgebreide reeks aanwijzingen als basis hiervoor.

Onderstaand de informatie over de cursus. Minimaal 5, maximaal 8 deelnemers kunnen zich inschrijven. In overleg is voor een groep ook een andere datum af te spreken. Alle cursussen worden in Heiloo gegeven.

 

De complete chromatografiecursus duurt 1 dag.

 

Voor de cursus kunnen deelnemers (in overleg) eigen monsters meenemen.  
Daarbij kan gedacht worden aan: grond van moestuinen, volkstuin, pluktuin, eigen compost. voedingsmiddelen zoals: melk, brood, winterpeen, fruit, dranken, yoghurt, dadels, granaatappels, koffie etc. etc.

 

 De cursus vindt minimaal eens per jaar plaats

 geïnteresseerden krijgen daartoe een uitnodiging

Cursusinformatie (pdf) van de komende cursus?  klik daartoe op het kleine logo: 

Je kunt je als geinteresseerde vrijblijvend voor de komende cursus kenbaar maken via: