deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish

 Krokus
 

De ideale en meest gewilde voorjaarsbloeier voor de bijen. De beste leverancier van stuifmeel in het vroege voorjaar. Er zijn vele soorten. Hier hebben we twee krokussen van dezelfde soort getest, een grootbloemige. Wie meer over krokussen wil weten klikt even door naar het aardige artikel van Shera vd Witteboer 

Aardige beelden van de bloeiende sneeuwklokjes en krokussen met bijen die stuifmeel verzamelen. Let op de klompjes aan de achterpoten: 

Een kleine aanvulling: gele krokussen hebben een grote aantrekkingskracht op muizen. Plant ze dieper dan 6 cm en de meeste soorten kunnen er niet bij. Everzwijnen vinden de gele ook een lekkernij en dan kan je ze niet diep genoeg zetten om te verhinderen dat deze dieren ze te pakken krijgen, maar gelukkig heeft ons land daar geen last van. In Zweden is het bekend dat de elanden verzot zijn op de krokussen. Wie het antwoord weet op deze voorkeur van vele dieren voor de gele krokus wil ik vragen mij te mailen. Op de contactpagina vindt u het mailadres.

 

Hiernaast een tweetal chroma's van krokussen. De een uit biologische teelt, de ander uit niet-biologische teelt. De geoefende blik is hier niet echt nodig, ook de leek kan aan bepaalde kenmerken het onderscheid tussen biologisch en niet-biologisch herkennen. Als men maar weet waar men op moet letten. Het biologische product uit zich in meer kleur (minder grauw), meer straling vanuit de kern naar de rand, een kleinere witte kern, minder grilligheid en een aangename aanblik, om er enkele te noemen. In cijfers is dat niet aan te duiden, maar het hele beeld leidt tot de juiste conclusie.

Een uitvergroting is te maken door op het beeld van het chroma te klikken. De uitvergroting springt terug door naast de uitvergroting te klikken. Veel details worden zo zichtbaar. Ieder detail heeft een eigen betekenis. Er valt dus nog veel meer over beide beelden te zeggen. Het gaat hier om een eerste indruk, het onderscheid biologisch/niet-biologisch, dat voor ook de leek zichtbaar is.

 

 

Krokus, van biologische teelt

 

Krokus, van niet-biologische teelt

 

 

 

De krokus wordt bestoven door honingbijen wilde bijen, motten en kevers. Vele krokussen geven een heerlijke honinggeur af. Voor wie zich werkelijk wil verdiepen in de krokus en het Engels niet schuwt is de meest uitgebreide informatiebron op internet de 'crocus-pages of Tony Goode' op de website van de Alpine Garden Society.  Klassificatie, botanie en beschrijvingen met afbeeldingen van alle soorten kunt u op deze website vinden.