deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish

 

Muscari - Blauwe druifjes

 

Blauwe druifjes ... voor wie ze niet kent, bekijk dit korte filmpje uit 2013 van iets meer dan een minuut: 

Behalve bijen kan dit lieflijke voorjaarsbloempje dus ook insecten als de grote wolzwever aantrekken. Onderstaand 2 chroma's, de een van biologisch geteelde blauwe druifjes, de ander uit niet biologische teelt. Uiterlijk is aan het bolletje het verschil niet te zien.

Maar weet u dat minder dan 1 op de 1000 verkochte bloembollen in Nederland biologisch geteeld is? Al die andere bollen zijn uit reguliere teelt waarbij de nodige insecticiden worden gebruikt. Vele bloembollen worden gedompeld in zo'n insecticide voordat ze in de grond worden gezet. Een zo'n bolletje kan zoveel gif hebben opgenomen voldoende om 20.000 honingbijen te doden.

Teler, verkoper en klant, dit is een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de honingbijen en daarmee van meer dan 30% van uw voedsel, van meer dan 80% van de planten op aarde en van .....? 

Hiernaast 2 chroma's van de bolletjes van de blauwe druifjes. Het bovenste chroma is van een bloembolletje uit biologische teelt en het onderste uit niet-biologische teelt. Voor wie chroma's kan 'lezen', een groot verschil. Om drie aspecten uit te lichten: het onderste chroma is eenvoudig van structuur, in het bovenste zien we stralen vanuit het midden naar de buitenzijde lopen. Een ander goed teken is dat het witte hart van het bovenste chroma veel kleiner is dan dat van de onderste. Ook qua schoonheid is het bovenste mooier dan het onderste. Zo zijn er vele factoren, al zijn ze niet in cijfers te vatten, waaraan men de kwaliteit van de bloembol aan het chroma kan aflezen. Terwijl uiterlijk tussen beide bloembolletjes geen of nauwelijks verschil is. Het is deze manier van testen die Christall toepast om de kwaliteit van de bloembollen te bepalen en te kunnen beoordelen of bollen uit biologische teelt komen of niet.

 

 

Muscari, blauw druifje, van biologische teelt

  

 Muscari, blauw druifje, van niet- biologische teelt

 

Door op een chroma te klikken, wordt dit vergroot uitgelicht. Hierdoor kunt u de verschillen in de chroma's beter bestuderen.

Wilt u meer weten van blauwe druifjes qua planten, verzorging, verantwoord plukken enz, zoek dan via de Engelse zoekterm 'grape hyacinth' bijvoorbeeld via YouTube