deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish

 

Scilla - Sterhyacint

 

De scilla, sterhyacint is een echte bijenplant die in maart en april bloeit. Het grijsblauwe stuifmeel van de scilla siberica, de oosterse sterhyacint, valt op als de bijen bij de korf terug komen. De scilla bifolia, de vroege sterhyacint, heeft blauwgroen stuifmeel en bloeit enkele weken eerder dan de oosterse sterhyacint, maar ook in de periode maart-april. Beide zijn stinzenplanten die oorspronkelijk alleen bij buitenplaatsen, meestal in het Noorden van het land, voorkwamen. De interesse in deze nuttige bijenplanten in het voorjaar neemt snel toe, alleen de beschikbaarheid van biologisch geteelde bollen is nog minimaal.

 

Hiernaast 2 chroma's van de bolletjes van de scilla siberica, de oosterse sterhyacint. Het onderste chroma is van de niet-biologisch geteelde en de bovenste van de wel biologisch geteelde scilla. Je hoeft geen chroma’s te kunnen 'lezen' om het grote verschil in een oogopslag te zien. Het is dan ook eenvoudig te zien welke de scilla van biologische teelt is en welke niet.

Er is iets vreemds aan de hand met het chroma van de niet-biologische scilla. Het hele hart is draderig (dit is goed te zien door het chroma aan te klikken en hierdoor uit te vergroten), is het een insecticide of een storing in de bemesting? Het is niet meer te achterhalen, al is de herkomst bekend.

Algemeen kan worden gesteld, dat bij biologische teelt het chroma in de regel meer schoonheid, meer straling, meer kleur heeft en beter is uitgevloeid dan het product uit de niet-biologische teelt.

 

 

 

Scilla, sterhyacint, van biologische teelt

Scilla, sterhyacint, van niet-biologische teelt

De hyacint wordt in dit zoete YouTube-filmpje mooi in beeld gebracht. De mythologische achtergrond wordt verteld door Neil Finn evenals de wijze van planten. Alleen de geur ontbreekt: