deutch - germanenglish - englishfrançais - frenchsvenska - swedish


Christall brengt het Leven in Beeld 

 

English version? click 

 

kwalitatief zeer goede compost

(klik op het chroma voor een vergroting; klik naast de vergroting om terug te keren naar de pagina)

Het leven in beeld brengen?
Enkele mogelijkheden van chromatografie
 

  • de kwaliteit van (componenten van) voedsel zichtbaar maken

  • monitoring bij het streven naar verbetering van de bodemvruchtbaarheid

  • het zichtbaar maken van de kwaliteit van mest, compost en mestcompost

  • testen op genetisch gemodificeerde organismen (ggo) in bodem, mest, voedsel e.a 

  • bepaling bodemkwaliteit van gronden bij pacht of aankoop

  • onderscheiden van biologisch en regulier geteelde produkten

  • kwaliteit van zaai-, plant-, en pootgoed zichtbaar maken

  • kwaliteitsbeelden interpreteren van voedsel en de componenten ervan

  • zie voor meer mogelijkheden de pagina toepassingen:  
     

boeken:

Publicaties over rondfilterchromatografie zijn verkrijgbaar via de webwinkel www.bloembollenvoorbijen.nl 
Het betreft:
  • Chromatography applied to Quality Testing - Ehrenfried Pfeiffer (1984)
  • Chromatography, beelden van energie - Jaap Bakker en Adri Misset (2008)
Daarnaast zijn de volgende auteurs van belang:
Lily Kolisko, Agnes Fyfe, Magda Enqvist en Janet Barker.
Enkele antiquarische publicaties van genoemde auteurs zijn verkrijgbaar bij ons.
Informeer daarnaar via ons emailadres dat u vindt onder contact

chroma's maken in opdracht:

Op kleine schaal voeren wij ook opdrachten tot het maken van chroma's uit. Bodem, compost, mest, krachtvoer, grasland, zuivel, groenten en andere voedselprodukten zijn welkom. INformeert u bij ons naar de voorwaarden via contact

cursus:

Zelf chroma's leren maken kan via onze eendaagse cursus van Christall. Daarbij kunt u zelf monsters meenemen (groente, zuivel, bodem, compost, mest, krachtvoer, bloembollen, etc. etc.)
Afhankelijk van de belangstelling geven we meerdere kleinschalige cursussen per jaar. Meer informatie op de pagina curcus  

 

voorbeelden:

de rondfilter-chromatografie volgens Ehrenfried Pfeiffer

 

             

tomaat biologisch                                                            tomaat niet-biologisch 

Het onderscheid tussen biologisch en niet-biologisch is duidelijk in het beeld te zien, echter moeilijk te omschrijven. De biologische tomaat blijkt smakelijker en meer te geuren dan de niet-biologische. In het beeld is het chroma van de biologische tomaat in ieder geval kleuriger en meer gedifferentieerd. Er zijn veel meer aspecten zichtbaar, maar dat voert hier te ver.

 

               

bloedende paardekastanje                                                                 gezonde (?) paardekastanje

Het harmonische, het stralende laat gezondheid, vitaliteit zien. Dat is ook bij bomen zo. Bovenstaande twee beelden van paardenkastanjes laten links het chroma van de bast van een bloedende paardekastanje zien (zelfs in het chroma treedt het rood-bruine grillig buiten zijn omgrenzing). En weliswaar bloedt de rechter kastanje niet en is het chroma veel harmonischer, toch is in het chroma de neiging te zien van het binnengebied om buiten de grenzen te treden, waarschijnlijk staat de boom op het punt om ook te gaan bloeden. De gezondheid is niet 100%.
Dit zijn een tweetal voorbeelden, op een beperkte manier besproken. Een chroma kan echter veel meer laten zien.
Door op de chroma's te klikken, zijn ze uit te vergroten waardoor de verschillen en nuances duidelijker zichtbaar worden. U dient vervolgens naast het chroma te klikken om terug te keren naar de pagina.
Tot slot van deze introductie een mooi chroma van 'honingmosterd'. Een klein imkerbedrijf in Duitsland maakt bijzondere produkten. De kwaliteit 'straalt' ervan af, de smaak is subliem en de bereidingswijze uniek.
Voor wie meer wil weten, neemt een kijkje op de website van de Regenbogenhof van Heidi en Rainer Pernotzky: 

honingmosterd van de Regenbogenhof